47Recepcja pozyskiwaniem bodźców.Receptory pozwalają na rejestrowanie zmian zachodzących w środowisku zewnętrznym i wewnętrznym czyli na odbieranie bodźców- recepcja. Receptorem może być pojedyncza komórka lub cały narząd. Receptory dzielimy na eksteroreceptory i interoreceptory. Eksteroreceptory odbierają bodźce zewnętrzne a interoreceptory- wewnętrzne. U człowieka wyróżniamy różne narządu zmysły. Są to: narząd węchu, smaku, wzroku a także czucia. Wszystkie te zmysły powiązane są nierozłącznie z układem nerwowym, z którym muszą współpracować. Dzięki nim możemy bez problemu funkcjonować w otaczającym nas świecie. Niektóre gatunki mają zdolność odbierania ultradźwięków i dźwięków o niższej częstotliwości. Jednak nie od narodzin człowiek może tak idealnie korzystać z własnym zmysłów. Noworodki zazwyczaj od chwili narodzin nie widzą. Dostrzegają jedynie natężenie światła po czym natychmiast kurczą powieki. Tak samo jest z węchem. Mogą odebrać tylko bardzo silne zapachy. Wraz z rozwojem dziecka, zmysły lepiej się wykształcają. Narząd smaku narządem rozkoszy.Zmysł smaku jest reakcją na substancje chemiczne. Smak czujemy, gdy suche pożywienie zostanie rozpuszczone w wodzie- ślinie. Czubek języka najsilniej reaguje na substancje mające słodki smak. Boki języka wrażliwe są na substancje kwaśnie, same brzegi i części zbliżające się ku tyłowi- na substancje słone, a sam tył na smak gorzki. Receptory, które chwytają informacje z rozpuszczonych w wodzie substancji chemicznych, z jakich składa się nasze pożywienie, nazywają się kubkami smakowymi. Znajdują się na języku, podniebieniu i gardle. Każdy kubek smakowy składa się z kępki około pięćdziesięciu komórek, połączonych z włóknami nerwowymi prowadzącymi do mózgu. To właśnie dzięki nim możemy poczuć i rozkoszować się smakiem tortu, mrożonej kawy, lodów, deserów. Możemy poczuć smaki, jakie tylko zechcemy- od słodkich po kwaśnie i gorzkie. Bez problemu je rozróżnimy. Czucie osób dorosłych jest słabsze niż młodzieży przez to jeśli zatrudni się ekspertów do spakowania lub innych czynności związanych ze zmysłami, najczęściej zatrudnia się osoby jak najmłodsze..